Vanliga frågor

Badrumsrenovering

Mitt badrum är helt kaklat och jag misstänker mögel, vad gör jag?

I en villa är det bäst att börja med ditt försäkringsbolag, och i en bostadsrätt är det föreningen som gäller i första hand. De kan vägleda dig till vilka åtgärder du behöver vidta.

Du kan även prata med tjänstemän på din kommun som arbetar med denna typ av frågor. Glöm inte att kontrollera ventilationen samtidigt som mögelattacken undersöks!

Ska jag välja tapet för våtrum eller kakel på väggarna?

Tycke och smak avgör, så länge tapetsering eller plattsättning sker korrekt. Tänk dock på att kakel och klinker är mycket enklare att hålla rent och fräscht.

Den som ägde mitt hem tidigare har renoverat badrummet, kan jag veta att det är korrekt uppfört?

Prata med den förre ägaren och be om dokumentation från det eller de företag som utfört/besiktigat badrumsrenoveringen. För att vara trygg kan du anlita en egen besiktningsman som granskar badrummet.

Vad ska jag tänka på när jag renoverar badrum?

Givetvis finns det mycket olika saker att ta hänsyn till. vi kan inte ge dig en heltäckande lista, men en grundläggande checklista för badrumsrenoveringen är:

  • Ditt badrum ska tåla fukt och vatten.
  • Ventilationen ska få ut fuktig luft.
  • Använd material, inredning och keramikprodukter som är utformade för att fungera med varandra.
  • Prata med badrumsföretag, både hantverkare och återförsäljare, för att få hjälp.
  • Utnyttja den kunskap som finns hos branschens egna organisationer, till exempel Svensk Våtrumskontroll och Byggkeramikrådet.
  • Kom ihåg att du bör byta ut de detaljer i badrummet som har några år på nacken, som golvbrunn eller våtrumsmatta.
  • Våga fråga! Det här är ett stort och kostsamt  projekt, och det finns inga dumma frågor.
  • Prata med flera företag och jämför deras offerter för att se vilken som känns bäst vad gäller både pris och förtroende.

Vad innebär ”vattentätt skikt”?

Detta skikt stoppar fukt från kontakt med de delar i ditt badrum som inte mår bra av fukten. Eftersum vatten är en grundläggande del av ett badrums funktion så blir ditt vattentäta skikt mycket viktigt att få på plats på rätt sätt.

Badrum i källare, vad gäller?

I en källare ökar svårighetsgraden något när du vill bygga badrum, dusch eller bastu. Detta för att källaren ligger närmare fukt i marken och i källarens väggar. Konsultera din badrumsentreprenör för att se vad som är tekniskt genomförbart.

Misstanke – kaklat badrum med fuktproblem, hur går jag vidare?

Skaffa en fuktmätare och mät av själv. Mellan kakelplattorna, i fogarna, kan mätaren känna av fuktnivån på en skala mellan 1 och 15. Jämför resultatet i badrummet med det du får i någon annan del av huset. Anlita en behörig entreprenör om du vill få bukt med eventuella fuktproblem.

Hur många veckor tar det att renovera ett badrum?

Tiden för en komplett renovering varierar kraftigt, men om du ska göra allt från grunden, med installationer, kakling och så vidare, så räkna med fyra till sex veckor.